Locatie tracking zelfs mogelijk zonder GPS

Vandaag werd er wel een erg opmerkelijk artikel gepubliceerd door de Princeton University. Zelfs wanneer GPS is uitgeschakeld op je smartphone is het mogelijk voor app ontwikkelaars om je locatie te achterhalen.

Om dit te demonstreren moet er wel een specifieke ‘PinMe’ app geïnstalleerd zijn op je smartphone. Deze app kijkt vervolgens naar verschillende data die aanwezig is op je smartphone in combinatie met publieke diensten (bijvoorbeeld maps en weer rapporten) om je locatie te bepalen.

Geo locatie door Machine learning

De app verzameld bestaande datasets om je locatie te bepalen. Hierbij moet worden gedacht aan het IP adres van de telefoon, tijdzone waar men zich in bevindt, kompas details, gyroscoop en informatie vanuit andere reeds geïnstalleerde apps. Vervolgens wordt hier machine learning op los gelaten om de uiteindelijke positie van een smartphone te bepalen.

Een mooi voorbeeld wat wordt gegeven is een persoon die van Philadelphia vloog naar Dallas. De app herkende het verschil in hoogtemeters en snelheid. Tevens werd de tijd tussen het verschil in hoogtemeters gecombineerd met weer, hoogte van het vliegveld,  luchtdruk en vluchttijden om te bepalen dat het inderdaad een vlucht van Philadelphia naar Dallas betrof.

Privacy zorgen

Het is een schrijnend voorbeeld waarmee wordt aangetoond dat apps met ‘kwade bedoelingen’ meer over je te weten kunnen komen dan je misschien doorhebt, zelfs wanneer GPS is uitgeschakeld. Veelal ben je hier vooraf ongeweten akkoord mee gegaan door de app permissies te geven in je smartphone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *