Iedereen kon de lichten aansturen van de ONYX woontoren in Eindhoven

Het 18 Septemberplein is een markante hotspot in het centrum van Eindhoven. Vanuit dit punt kijk je uit naar de historische Lichttoren waarop nog altijd het logo van Philips zichtbaar is.

Een ander beeldbepalend bouwwerk wat recent (2019) opgeleverd is, betreft de ONYX woontoren. De toren is 84 meter hoog en telt in totaal 13.000 m2 vloeroppervlak. Het gebouw heeft 22 verdiepingen met 135 appartementen en op de 23e verdieping bevindt zich een luxe penthouse. Volgens de titel van het het Eindhovens Dagblad was er in juni 2019 nog ‘work in progress’ om het kunst lichtwerk af te ronden: “Er wordt achter de schermen nog gewerkt aan de techniek en de aansturing.”.

In november 2020 blijkt dat het kunstwerk qua mogelijkheden is afgerond. Alleen bij het beveiligen van het kunstwerk zijn een aantal basis maatregelen op het gebied van digitale (internet) beveiliging niet toegepast.

Hoe de lichtshow aan te sturen was voor iedereen

Vreemd genoeg was de lichtshow te benaderen via een publiekelijk IP adres. Weliswaar op een alternatieve poortconfiguratie dan normaal (normaliter: 443 of 80). Maar eenmaal op de webpagina was het mogelijk om zonder authenticatie (!) de lichtshow aan te passen.

Responsible Disclosure:

12-11-20: Probleem gevonden.
19-11-20: Probleem gerapporteerd en terugkoppeling ontvangen dat dit z.s.m. wordt bekeken.
20-11-20: Pagina is niet meer publiekelijk toegankelijk. Kwetsbaarheid opgelost. Onduidelijk of de pagina later nog voorzien wordt van een authenticatie mechanisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *